Kategorija:
Evo sam „maznula’ jedan recept sa web stranice „Joga Žurnal’ i isprobala ga (uz male izmene) i, dakle, pica je prste da poližeš i jako je neobičnog ukusa zbog toga što umesto kečapa, napravimo beli sos. Možda nije baš sasvim jeftino, zbog dve vrste sira, ali znate onu izreku od „čega’ se ne može napraviti pita, hahaha!
E, ‘ajde redom, kako se to radi:
Ova pica, koju sam ja konkretno pravila, je za četiri osobe.
Možeš i da kupiš testo za picu ali TO NIJE TO; Znači, umesi se testo kao za hleb, odprilike od pola kg. brašna, soli, pola kocke kvasca, kašikica šećera i vode. Testo da odstoji, a dok to stoji vi pripremite „premaz’:
Iseckajte 250gr. šampinjone i propržite na puteru GI ili ulju, 4-5 minuta i tome dodajte jednu srednju glavicu brokoli (iskidano na „cvetove’, izbacite onaj tvrdi početak – njega smažite presan, strašno je ukusno J). To sve malo zalijte sa vodom i poklopite da se bari sve dok brokoli ne omekša. Malo posolite.
U posebnoj posudici propržite kašiku brašna na masnoći, nalijte sa mlekom i napravite bešamel sos koji treba da liči kao kada skuvate puding (odprilike sos treba da bude u toj količini da možete da dobro premažete celo testo). To sve malo posolite, pobiberite, narendišite jedan češanj belog luka pa u sos dodajte 50g sira Mozzarella i to mešajte dok se sir ne otopi. Sos nalijte u onu posudu gde je brokoli i šampinjoni i to sve lepo sjedinite. E sada preliv je gotov i samo treba da testo prilagodite vašoj tepsiji, koju predhodno malo treba namazati rastopljenim puterom Gi i posuti brašnom.
Izlijte preliv na testo, dobro ga rasporedite po testu i na sve to narendišite sir trapist.
Stavite picu da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na najjačoj temperaturi. Pica je gotova kada sir odgore lepo porumeni. (Mali „štos’ je da zagrejete malo tepsiju pre nego li stavite testo, jer onda se bolje testo rasporedjuje po tepsiji i kora od testa bude na kraju krckava J).
Sastojci:
Za testo:
Brašno, 05.kg
Kvasac
So
Kašičica šecera (ide u kvasac sa vodom)
Voda
Za preliv:
Šampinjoni, 250gr.
Brokoli (jedna cvast)
Puter GI (ulje)
So
Pola čaše vode
Za bešamel sos:
1- 2 kašika brašna
Mleko
Češanj belog luka
Biber
So
Trapist sir – 300g (ako budete škrtalili sa sirom, biće vam pica bleda kao ova na slici Joga žurnala ).
Mozzarella – 50g
I toa e toa (što bi rekli mi u Makedoniji). Ko je vešt, SHVATIĆE, i bez mere i merice 😉
Roza biberče