Kategorija:
Pekar, lekar, apotekar, kolar, stolar… pevao je Bora Čorba i bile je to vrlo popularna rok kompozicija.
Ali nas sada ne zanima taj rokerski ugao ovog stiha, nego nešto sasvim treće: Naime, zdravsteni aspekt ove poruke.
Zašto? Zato što i nesvesno ali možda i intuitivno Bora je ukazao na jedan strašno nezdrav trend – sve više se hranimo u pekarama.
A u čemu je problem? Pa, u tome što u pekarskim proizvodima
NEMA NIŠTA ŠTO TREBA (VLAKNA, vitamina, enzima, probiotika, atioksidanata, punog zrna, korisnih masnoća…) a
IMA SVE ŠTO NE TREBA (belo brašno, veštačke hidrogenizovane trans masti, margarin i rafinisana ulja, previše soli i belog šećera…)
Vidi samo sliku „Junk food“! Ako možda niste znali, „Junk“ znači „đubre“ – „Đubre hrana“! Nije slučajno dobila to ime.
Dakle, ti su proizvodi jako nezdravi i više nego preskupi! Za cenu jedne pice i krofne možeš napraviti celu tepsiju zdravih integralnih grickalica, pogačica i sl. Ili kupiti zdravog semenja, badema, oraha, češnika, voća. A pekari samo kupuju kuće, automobile, grade zgrade i hotele. A šta radimo mi? Gledamo TV i visimo na mrežama a deci damo 200, 300din da “jede”
Nisam ja nikakav “svetac” pa da nikada ne jedem “pekarske proizvode” ali zaista retko i moram, na žalost, priznati da su jako ukusni… namerno ih prave preslane i preslatke, da stvaraju naviku!
I tako smo sve deblji, nezdraviji i “kilaviji”, pa ako nastavimo da se godinama držimo te parole, može nam se desiti da sledeći put stih glasi:
PEKAR, LEKAR, APOTEKAR – GROBAR!
PS. Ovo nije tekst o roku, ali ako neko ne zna ili želi da čuje borinu pesmu iz 1981godine, može je čuti OVDE
Jogi Fabijan